АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ

Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. Кожного з нас цікавить наше майбутнє. А особливо дівчат. Коли вийдеш заміж? Яким буде чоловік? Чи буде шлюб щасливим? Ці питання є улюбленими на дівочих посиденьках.

У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. Воно вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю.

Так на свято Андрія відтворили обряд проведення українських вечорниць учні нашої школи з працівниками сільського клубу, під час якого звучали веселі аутентичні пісні, виконувались запальні танці, під акомпанемент живої музики звучали українські народні пісні, ворожили на долю при свічках та багато інших забав, що є традиційними для святкування.

Дівчата мали можливість поринути у давні часи, особливо поворожити на сірниках та черевиках на майбутнього судженого. Сповнене веселощів та жартів було гадання на варениках. Усі бажаючі приймали участь у гаданні.Кульмінацією свята стала гра «Калита», учасниками якої були хлопці старшокласники, адже атмосфера дійства спонукала до розваг. Калиту для вечорниць випікала власноруч за стародавнім рецептом Ткач Валентина Іванівна, випікали Калиту – обрядовий хліб, який нагадує сонце. А жартівливий пан Калитинський запрошував гостей (панів Коцюбинських) Калиту кусати, промовляючи: «Їду, їду Калиту кусати!», їдучи на коні до Калити, яка була підвішена на палиці:На завершенні вечорниць вшанували всіх Андріїв та Андрійовичів піснею « Многая літа».

/Files/images/748 (2).jpg

/Files/images/748 (1).jpg

/Files/images/445 (2).jpg

/Files/images/445 (1).jpg

/Files/images/441 (2).jpg

/Files/images/103.jpg

/Files/images/441 (1).jpg

Кiлькiсть переглядiв: 269

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.